Clasificare
Un ghid detaliat al clasificărilor plăcilor din carton ondulat / tipuri de carton
Explorează detaliile complexe ale clasificărilor plăcilor din carton ondulat și modul în care acestea influențează ambalajul tău – de la costuri la performanță. Dacă manipulezi volume mari de ambalaje, probabil că te-ai familiarizat cu cartonul ondulat. În caz contrar, este dificil să nu intri în contact cu acesta în viața de zi cu zi. Dar știi cum determină elementele rezistența sau costul cartonului ondulat? Și ce impact are asupra reușitei ambalajului tău? Ghidul acesta își propune să ofere explicații și clarificări privind tot ceea ce ar putea fi important să știi despre carton. De la tipurile de flute la unitățile de măsură GSM, de la structura straturilor la numărul de pereți, toate acestea sunt detaliate pentru o înțelegere mai profundă.
Referință Rapidă / Cuprins
01: Compoziția materialului
02: Tipuri de hârtie
03: Greutăți de hârtie și GSM
04: Tipuri de pereți
05: Explicație flute
06: Explicație carton ondulat
07: Utilizări individuale ale flutei / informații
08: Tabele de greutate tip flute
09: Termeni Tehnici
10: Rezumat
01: Compoziția Materialului
Cum se formează materialul ondulat? Înainte de a intra în detalii mai tehnice, este util să evidențiem modul în care se formează cartonul ondulat (dacă dorești o prezentare completă a modului în care se face cartonul, te rog să dai click aici). Efectiv, o foaie standard de carton ondulat este făcută din 3 componente. Acestea sunt o foaie de material ondulat sau “fluted” în centru, plasată între două straturi de hârtie – stratul exterior și stratul interior. Fiecare parte a materialului ondulat este lipită de hârtia plată în timpul fabricației. Lipiciul fixează flutele în poziție și adaugă rigiditate și stabilitate hârtiilor. Poți vedea un diagramă simplu evidențiind ondularea și straturile mai jos.
02: Tipuri de Hârtie
Material folosit în fabricarea cartonului. Unul dintre factorii cheie care definesc proprietățile materialului ondulat este tipul de hârtie folosit. În ciuda utilizării răspândite a cartonului, există două tipuri principale de hârtie care sunt în general folosite pentru straturi. Acestea se numesc Kraft și Test liners. Hârtia Kraft este fabricată din lemn de rășinoase. Datorită fibrelor “virgine”, este atât cel mai puternic tip de hârtie, cât și cel mai ușor de imprimat. Ca rezultat, este cel mai des utilizat ca strat exterior atunci când se selectează material pentru a produce cutii și ambalaje ondulate.
Hârtia Test este de fapt o hârtie cu două straturi (sau duplex). Fiind reciclată, hârtia Test nu este la fel de puternică ca Kraft sau ușor de imprimat, așa că este folosită în mod obișnuit pentru stratul interior. Este, totuși, mai puțin costisitoare decât hârtia Kraft. Fiecare tip de strat este alcătuit, de fapt, din două straturi distincte. Un strat de bază este folosit pentru aderență și rezistență, în timp ce un strat “cover” mai fin este folosit în principal pentru oestetică îmbunătățită și pentru a ajuta la imprimare. Cu toate acestea, în ciuda faptului că hârtia Kraft și Test liners sunt atât de populare, există de fapt și alte opțiuni.
Gradele de hârtie disponibile pentru straturile exterioare și interioare la fabricarea cartonului sunt următoarele: • KRAFT (K): Hârtie Kraft virgină • TEST 2 (T2): Hârtie de bază parțial reciclată • TEST 3 (T): Hârtie de bază complet reciclată • CHIP (C): Straturi bazate pe deșeuri • FULLY BLEACHED WHITE (BW): Hârtie Kraft alb complet înălbite • WHITE TOP (WT): Hârtie de bază reciclată acoperită cu alb • MOTTLED KRAFT (MK): Hârtie Kraft alb marmorată • OYSTER (OY): Strat test marmorat • SEMI CHEM (SC): Fibre virgine folosind procesul chimic semineutru de sulfit • WASTE BASED (WB) 100% fibre reciclate
Ultimele două tipuri de hârtie enumerate aici sunt cele mai des folosite pentru flute și mai rar folosite pentru straturi. Te rog să notezi totuși că această listă nu este exhaustivă și există mai multe alte tipuri de hârtii specialistice disponibile.
Greutăți de Hârtie și GSM
Variații între hârtiile utilizate
Odată ce înțelegi tipurile de hârtie disponibile și folosite în mod obișnuit, este important să iei în considerare greutatea hârtiei. Aceasta este de fapt măsurată în același mod pentru toate hârtiile, ceea ce înseamnă că poate ai văzut “80 gsm” pe hârtia de copiator pe care o folosești în biroul tău sau la imprimanta de acasă. Termenul GSM este o abreviere a “Grame pe Metru Pătrat”. În esență, dacă ai lua un metru pătrat din hârtia respectivă și l-ai cântări, ai obține gramele (adică greutatea) acelei hârtii pentru un metru pătrat. Prin urmare, dacă folosești un carton ondulat care are un strat exterior de hârtie Kraft de 125 gsm, adesea vei vedea că este denumit 125K. Greutăți comune ale hârtiei – cel puțin atunci când este folosită pentru material ondulat – includ următoarele:
- 115/125 GSM
- 140/150 GSM
- 185/200 GSM
- 300 GSM
Iarăși, această listă nu este exhaustivă, iar altele pot fi disponibile.
Tipuri de Pereți
Construcția materialului de carton ondulat
Pe lângă variatele greutăți și tipuri de hârtie, trebuie să fie luate în considerare și tipul (și numărul) de ondulații. La un nivel de bază, un carton ondulat este compus din cele două straturi exterioare, plus o singură ondulație. Acesta este cunoscut sub denumirea de “perete simplu”.
Cu toate acestea, o secțiune de ondulații suplimentară – și un strat suplimentar – poate fi adăugată pentru a crea ceea ce se numește material “perete dublu” sau “perete dublu”. Acest lucru adaugă efectiv o rigiditate și o rezistență suplimentară, făcându-l potrivit pentru ambalarea articolelor mai grele și oferind protecție suplimentară pentru articolele mai delicate sau mai scumpe.
În cele din urmă, dacă articolele pe care le expediezi sunt deosebit de grele sau mari (de exemplu, piese auto, echipamente industriale etc.), atunci se poate folosi și o clasă “perete triplu”. Așa cum sugerează și numele, aceasta adaugă o altă secțiune de ondulații și un strat suplimentar. Cunoscută și sub numele de Tri-Wall (care este și numele mărcii producătorilor), poți vedea o diagramă simplă mai jos.
Ondulații
Explicație a ondulațiilor ondulate
Aspectul final al cartonului ondulat care poate afecta performanța acestuia (și greutatea și costul), este tipul de ondulație. Ondulația este secțiunea “ondulată” dintre cele două straturi, și prin schimbarea înălțimii acesteia (și, prin urmare, dimensiunii ondulației) este posibil să obții diferite caracteristici de performanță.
Aceasta poate varia de la ondulații foarte subțiri precum “E” pentru fabricarea cutiilor ușoare pentru comerț cu amănuntul (fiind foarte bune pentru imprimare), până la o ondulație mai grosieră precum o ondulație “A” sau “B” folosită în mod obișnuit pentru ambalaje de tranzit.
După cum se vede în exemplele de mai sus, cu material dublu perete, este posibil să se combine una sau mai multe ondulații pentru a crea o clasă precum “EB” sau “BC”. Acest lucru poate oferi o structură rigidă perfectă pentru articolele mai grele, permițând în același timp o aparență externă îmbunătățită și o suprafață de imprimare.
Ondulația în sine este de obicei fabricată dintr-o ondulație pe bază de deșeuri (WBF – adică material complet reciclat) sau ceea ce se numește ondulație semi-chimică (SC). Greutățile tipice ale hârtiei folosite pentru ondulații sunt următoarele:
- 90 GSM WBF
- 105 GSM WBF – Ondulația Standard cel mai Comună
- 112 SC și WBF
- 150 SC și WBF
- 175 SC și F
Există și un număr de profile sau dimensiuni de ondulații folosite în mod obișnuit, care sunt următoarele:
- A ONDULAȚIE: 5mm
- B ONDULAȚIE: 3mm
- C ONDULAȚIE: 4mm
- E ONDULAȚIE: 1.5mm
- F ONDULAȚIE: 1mm
- BC ONDULAȚIE: Perete Dublu – 6mm – Combinație de ondulații B + C
- EB ONDULAȚIE: Perete Dublu – 4.5mm – Combinație de ondulații E + B
Iarăși, această listă nu este exhaustivă, și este complicată de faptul că mulți producători de materiale ondulate fac produse foarte similare cărora le dau nume arbitrare (și sunt exclusive pentru acel producător).
Denumirea Clasei de Plăci
Descrieri / Explicații ale plăcilor din carton ondulat
Toate aceste informații îți permit să creezi o abreviere care descrie tipul de placă utilizată. De exemplu, dacă clasa ta de material ar folosi un strat exterior de hârtie Kraft de 125 gsm, un strat interior de hârtie Test de 125 gsm și o ondulație de tip B, aceasta ar fi scrisă ca… 125K/B/125T Similar, un strat exterior de hârtie Test de 150 gsm, plus un strat interior de hârtie Test de 150 gsm, cu o ondulație de tip E, ar fi descris ca… 150T/E/150T Această terminologie ar fi ușor de înțeles pentru practic orice producător de ambalaje (sau cel puțin ar trebui să fie), și îți permite să înțelegi pe deplin tipul de material din care sunt fabricate cutiile tale.
Aplicații Utilizări individuale ale ondulațiilor / informații
Doar cunoașterea modului în care este fabricată o clasă de carton ondulat și componentele sale nu îți permite neapărat să faci o alegere informată cu privire la tipul de material pe care ar trebui să-l folosești pentru ambalajul tău. Prin urmare, informațiile de mai jos oferă puțin mai mult detaliu despre fiecare dintre cele mai frecvent folosite tipuri de ondulații.
Ondulație E
Ondulația E are aproximativ 1mm până la 1.5mm grosime, oferind o ondulație foarte fină. Acest lucru îi conferă nu numai o rezistență excelentă la comprimare și rezistență la zdrobire, ci și o suprafață de înaltă calitate pentru imprimare. Ca rezultat, este folosită în mod obișnuit pentru cutii mai mici, unde este necesară o imprimare de bună calitate, plus aplicații de tăiere matrice. Ondulația E are 90 de ondulații pe picior și o grosime de 1/16 inch.
Ondulație B
Ondulația B este printre cele mai frecvent utilizate tipuri de carton folosite pentru ambalaje. Având o grosime de 3mm, este extrem de versatilă și poate fi utilizată atât în procesele de tăiere matrice, cât și în cele de producere a cutiilor obișnuite. Oferă o performanță bună în toate tipurile de ambalaje. În mod obișnuit, are un total de 47 de ondulații pe picior liniar, inclusiv o grosime de 1/8 inch.
Ondulație C
Cu o grosime între 3.5mm și 4mm, ondulația C oferă o rezistență la compresie mai mare decât ondulația B. Acest lucru înseamnă că oferă o mai bună rezistență la stivuire atunci când este folosită pentru produse ușoare. Cu toate acestea, poate, dacă este folosită într-o aplicație greșită, să fie predispusă la zdrobire. Ondulația C are 39 de ondulații pe picior liniar și o grosime de 3/16 inch.
Ondulație BC
Având o grosime de 6mm până la 7mm, acest material cu perete dublu combină atât ondulația B, cât și ondulația C împreună. Acest lucru oferă o performanță bună în general, făcându-l obișnuit pentru producerea cutiilor de expediere care oferă un nivel mai ridicat de protecție în timpul transportului. Datorită acestui fapt, se adaugă în mod obișnuit doar imprimare de bază (cum ar fi flexografică).
Ondulație EB
Cu o grosime de aproximativ 4mm până la 4.5mm, ondulația EB (așa cum sugerează și numele) combină ondulațiile E și B într-un material cu perete dublu. Datorită utilizării atât a unei ondulații foarte subțiri (E), cât și a unei ondulații relativ mari (B), această clasă oferă un echilibru excelent între protecția în timpul transportului, rezistență și finisajul de imprimare.
Tabele de greutate pentru tipurile de ondulații
Deoarece este posibil să variezi mai mulți parametri atunci când specifici tipul de placă pentru ambalaj – cum ar fi greutățile hârtiei, tipurile de ondulații și numărul de pereți, este de fapt posibil să obții performanțe similare cu grade de plăci diferite. Cu toate acestea, există ghiduri tipice de performanță pentru gradele variate de carton ondulat care sunt adesea citate. Acestea pot fi văzute în tabelele de mai jos.
Termeni tehnici asociați cu gradele de carton ondulat
- Across Flute: o unitate de măsură folosită pentru a măsura cartonul ondulat (sau alte materiale ondulate cum ar fi Correx®), măsurarea este în direcția opusă a ondulației (așa că lățimea).
- Backing Liner: Un material de hârtie comprimabil care compensează orice neregularități de pe suprafața care este etanșată. Acest material comprimabil (de obicei pulpă sau carton de știri) este de obicei lipit de liner și oferă un finisaj mai bun (aspect), rezistență la apă și rezistență suplimentară.
- Blank: O bucată plană de carton ondulat care a fost tăiată și ștanțată pregătită pentru a face o cutie.
- Board grade: O clasă atribuită cartonului ondulat pe baza a trei elemente; în primul rând, greutatea și tipul de liner exterior, în al doilea rând tipul de ondulație și în al treilea rând greutatea și tipul de liner interior.
- Burst, damage: termenul dat ambalajelor care se sparg sau “explodează” din cauza prea multei presiuni (de exemplu, dacă sunt empilate prea sus, cutiile de jos din stivă pot exploda).
- Carton Board: Carton Board este mai rigid și mai gros decât cartonul pentru cutii. Are o rezistență medie până la ridicată la comprimare și rezistență la umezeală. Spre deosebire de carton, este solid și nu ondulat.
- Chop edge (sau doar chops): lungimea plăcii/foii.
- Clay Coat: un strat subțire de caolin acoperit pe cartonul ondulat pentru a îmbunătăți suprafața sa de imprimare. Folosit pe hârtie Kraft naturală sau nealbită.
- Corrugated: un material modelat într-o serie de cute și caneluri paralele.
- Crush: Un test de rezistență al bordului pentru a evalua rezistența la zdrobire în direcția transversală.
- Deckle: Lățimea tablei care rulează pe un corrugator.
- Double wall board: O combinație de două straturi de material ondulat (poate avea dimensiuni diferite de ondulații) pentru a furniza un material cu rezistență suplimentară.
- Duplex: un tip de hârtie cartonată format din două straturi, exteriorul fiind adesea acoperit, ceea ce îl face mai rezistent la apă, folosit adesea pentru pahare și farfurii de hârtie și în industria farmaceutică.
- Edge crush test: Un test de rezistență a cartonului ondulat la zdrobirea verticală.
- Enhanced Fluting: Un înlocuitor al ondulației standard care adaugă rezistență și performanță materialului.
- FEFCO: Federația Europeană a Producătorilor de Carton Ondulat este o organizație nonprofit care reprezintă interesele industriei ondulate.
- FEFCO case codes: Un set de modele de design standard utilizate în industria ondulată.
- Fibre: materialele de ambalare sunt făcute din fibre modelate, numite și pulpă modelată.
- Flute: Hârtie care furnizează stratul central în cartonul ondulat (carton). Separă liner-urile și furnizează rezistență și rigiditate. Te rog vezi apendicele 1 pentru detalii suplimentare despre cele mai comune ondulații.
- Fluting profile: Forma corrugațiilor din interiorul materialului ondulat.
- Gramaj: De asemenea, numit GSM, greutatea hârtiei specificată în g/m2 (grame pe metru pătrat).
- GSM: o abreviere pentru măsurarea gramelor pe metru pătrat.
- Kraft: hârtie maro sau carton care a fost produs din pulpa virgină în procesul de pulpare. Este făcută din fibre naturale nealbite.
- Light-weighting: în ambalaje, light-weighting este proiectarea ambalajelor care reduce utilizarea materialului, reducând greutatea și costul, dar și reducând povara ambientală.
- Liner: Unul dintre materialele de hârtie care alcătuiesc o parte din componentele cartonului ondulat. Există un liner interior și unul exterior; cel exterior este de obicei de calitate superioară, datorită utilizării pentru finisajul de imprimare.
- Mottled: Un liner de hârtie cu aspect alb murdar.
- Single face: Un singur strat de ondulație lipit pe un singur liner.
- Single wall: sau double faced, placa cu un singur perete constă dintr-o parte de hârtie ondulată (în mijloc) și apoi două materiale (de obicei carton) care sunt lipite pe ambele părți ale hârtiei ondulate pentru a-i oferi rezistență.
- Slit edge: Marginea foiței care are ondulația care rulează în paralel cu ea. Este cunoscută și ca lățimea materialului.
- Test liner: carton reciclat care poate fi fabricat sub formă de foaie în care fibrele sunt similare pe tot parcursul. Cunoscut sub numele de Homogen/Simplex sau ca o combinație de două straturi, cu stratul exterior fiind o fibră reciclată de calitate superioară, acesta este cunoscut sub numele de Duplex sau Multi-Ply.
- Tri wall: este carton ondulat cu trei straturi de ondulații, utilizat pentru rezistența sa, flexibilitatea și prietenia sa cu mediul.
- Virgin Material: Un material care nu a fost procesat în niciun alt mod decât fabricația sa originală.
- Weight: se referă la densitatea unui material, vezi GSM pentru informații suplimentare.